Biodiversitate

Diversitatea biologică sau biodiversitatea este termenul dat la varietatea de viaţă de pe Pământ şi a modelelor naturale pe care le formează. Biodiversitatea de astăzi este rezultatul a miliarde de ani de evoluție, modelate prin procese naturale şi, din ce în ce mai mult, prin influenţa oamenilor.

Această diversitate este înţeleasă în ceea ce priveşte diversitatea speciilor – varietatea de plante, animale şi microorganisme. Până în prezent, aproximativ 1.75 milioane de specii au fost identificate, mai ales creaturi mici, cum ar fi insectele. Oamenii de știință cred ca există de fapt, circa 13 milioane de specii, deşi estimările variază de la 3 la 100 milioane.

Biodiversitatea include, de asemenea diferenţe genetice în cadrul fiecărei specii – de exemplu, între soiurile de culturi şi rase de animale. Cromozomi, gene, precum şi structura ADN-ului determină unicitatea fiecărui individ şi fiecărei specii.

Un alt aspect al biodiversităţii este diversitatea ecosistemelor, cum ar fi cele care apar în deşerturi, păduri, zone umede, munți, lacuri, râuri, precum şi a peisajelor agricole. În fiecare ecosistem, creaturi vii, inclusiv oameni, formează comunități, care interacţionează între ele şi cu aerul, apa, solul din jurul lor. Aceasta este o combinaţie de forme de viaţă, iar interacţiunile dintre ele şi cu restul mediului, au făcut Pământul un loc unic de locuit pentru om. Biodiversitate oferă un număr mare de bunuri şi servicii care susţine viaţa noastră.